SoloJanne Tuomi - solo percussion“Improvisation is art in the moment, an exploration of the terrain of the musician’s imagination, with musical skill as the map. Far from stumbling around in the dark, it is like walking on a path – a narrative that varies as the situation requires. The colours of percussion instruments offer scope for the imagination to wander, with external and internal inspiration feeding on one another.”
Thus writes Janne Tuomi, on whose three solo discs improvisation plays a major role. He is also a member of the percussion group Osuma Ensemble. His career as a musician has taken him from Sodankylä to Korppoo, from New York to Siberia, from Benin to Berlin and from Los Angeles to Toronto and London.

Improvisaatio on hetken taidetta, tutkimusmatkailua, jossa maastona on soittajan mielikuvitus, karttana osaaminen. Se siis ei ole pimeässä harhailua, vaan polun kulkemista, tarinankerrontaa. Tarina vain ei ole ennalta määrätty, vaan se elää tilanteen mukaan. Lyömäsoitinten äänenvärit tarjoavat mahdollisuuksia mielikuvitukselle seikkailla mitä erilaisimmissa maisemissa, joissa ulkoiset ja sisäiset inspiraation lähteet ruokkivat toisiaan.
Janne Tuomi on tehnyt kolme soololyömäsoitinlevyä joissa improvisaatio on tärkeässä roolissa. Hän on opettanut improvisaatiota mm. SibA:n maisterinkoulutusohjelmassa, Viitasaaren Musiikin Aika -festivaalilla ja Tampereen Musiikkiakatemiassa. Tuomi on lyömäsoitinyhtye Osuma Ensemblen jäsen ja on konsertoinut ja levyttänyt sekä soolona että erilaisissa improvisoivissa kokoonpanoissa sekä useiden sinfoniaorkestereiden ja kamarimusiikkikokoonpanojen kanssa, mm. defunensemble, Zagros, TUMO ja Uusinta. Hän on toiminut Tampere Filharmonian ja Pori Sinfoniettan solistina ja Jyväskylä Sinfonian patarumpujen ja lyömäsoitinten vt. äänenjohtajana. Tampereen Musiikkiakatemian lyömäsoitinten opettajana Tuomi on toiminut vuodesta 2012. Tuomi on opiskellut Tampereen konservatoriossa, Carl Nielsen Academy of Musicissa Tanskassa ja Tampereen ja Pirkanmaan ammattikorkeakouluissa. Muusikon tie on kuljettanut häntä mm. Sodankylästä Korppooseen, New Yorkista Siperiaan, Beninistä Berliiniin sekä Los Angelesista Torontoon ja Lontooseen.


CDs:

Approaching
Resonance
elg

Videos:
Janne Tuomi at Tulkinnanvaraista 12/2011
Janne Tuomi solo percussion, live @ Himera, Turku 2014